چالش های ارتباط والدین با نوجوان
چالش های ارتباط والدین با نوجوان | ارتباط با نوجوان | تربیت فرزند
پدر و مادرهای عزیز سلام
همه ی ما قبول داریم که تربیت فرزند یک کار بسیار ارزشمند اما کمی دشوار است و این دشواری در دوره های مختلف تربیتی متفاوت است. یکی از دوره هایی که اصطکاک بین والدین و فرزندان افزایش پیدا می کند دوران متوسطه دوم و سال های قبل از ورود به دانشگاه است. اما چرا این اصطکاک افزایش پیدا می کند؟
در سال های آخر نوجوانی و اوایل ورود به دوره جوانی، تمایل بیشتر برای مستقل شدن همراه شده است با نگرانی و استرس کنکور و نگرانی از آینده! این ها منجر به ایجاد یک فشار روانی بسیار زیاد به فرزندان ما می شود. فشاری که خیلی بیشتر از تحمل یک نوجوان است./ ارتباط با نوجوان
سوال این است که ما به عنوان پدر و مادر برای کاهش اضطراب فرزندمان چه کارهایی می توانیم انجام دهیم؟
به نظر من بهترین کاری که می شود انجام داد، درک شرایط و مشکلات فرزندمان است. باور کنید مدرسه، آزمون و مشاور به اندازه کافی پیگیر امور درسی فرزندان شما هستند. فرزند شما وقتی وارد محیط خانه می شود، بیشتر از هر چیزی نیازمند کانون گرم خانواده و دریافت آرامش از شماست. پس لطفا سعی کنید تا حد امکان نظارتتان را بر اوضاع درسی بچه ها به صورت غیر مستقیم و به کمک مشاور انجام دهید. اینگونه می توانید فضای خانه را گرم تر و ارتباط صمیمی تری با فرزندتان برقرار کنید. یادتان باشد که هیچ چیزی به اندازه رابطه خوب بین پدر و مادر و فرزندان و به دنبال آن سلامت روانی فرزندانمان ارزشمند نیست.
⭐ خانواده های زیادی با این گلایه به ما مراجعه می کنند و می گویند: «فرزند من در سال های قبل از ورود به دانشگاه خیلی به حرف ها و توصیه های ما عمل نمی کند.»
واقعیت این است که بچه ها در هر مقطع سنی نیازمند راهنمایی ها و حمایت های پدر و مادر هستند اما برای اینکه این توصیه های دلسوزانه شما تاثیرگذار باشد باید بتوانیم از تکنیک های درستی استفاده نماییم. یکی از تکنیک هایی که در مشاوره ها برای حل اختلافات بین والدین و فرزندان استفاده می شود تکنیک تحلیل رفتار متقابل است./ ارتباط با نوجوان
اریک برن ادعا می کند که شخصیت ما از سه بخش تشکیل شده است:
کودک درون، بالغ و والد
والد مرکز امر و نهی و باید و نباید های ما می باشد. همان بخشی که از کودکی با شنیدن امر و نهی های والدین و اطرافیان شکل می گیرد.
بالغ درون مرکز تصمیم گیری های منطقی ما فارغ از هرگونه احساسات است.
کودک درون مرکز نشاط و انرژی و سرزندگی ما است./ ارتباط با نوجوان
چند نکته را باید بدانیم:
- 1. همه ما این سه قسمت را در وجود خودمان داریم.
- 2. هیچ کدام از این ویژگی ها نسبت به دیگری برتری ندارد. درواقع یک شخصیت سالم دارای یک کودک شاد و پرانرژی، یک بالغ متفکر و تصمیم گیر و یک والد حامی و حمایت کننده است. در ارتباطمان با فرزندان باید بتوانیم یک والد حمایتگر مثبت باشیم.
فرض کنید وارد خانه شدید و متوجه می شوید فرزندتان به جای درس خواندن مشغول تماشای تلویزیون است. فرزند ما با کودک درونش تصمیم گرفته است، اگر شما با والد سرکوبگر با او برخورد کنید و به او بگویید: ”پاشو، بسه دیگه، چقد تلویزیون نگاه میکنی، با این روش فکر کردی کنکور قبول میشی؟” این مدل حرف زدن صرفا منجر به افزایش لجبازی در بچه های ما می شود و طبیعتا نتیجه هم چیزی نمی شود که ما دلمان می خواهد!/ چالش های ارتباط والدین با نوجوان
- 3. در ارتباط دو نفره حالت های مختلفی می تواند شکل بگیرد.
فرض کنید فرزندتان دارد غر میزند و از شرایط خودش ابراز ناراحتی می کند در این حالت او می خواهد با کودک درونش از شما امتیاز بگیرد و شما باید با والد حمایتگر مثبت این شرایط را کنترل کنید یعنی حمایت، همدلی، همراهی و درنهایت راهنمایی.
به عنوان مثال فرزندتان می گوید: «من از درس خواندن خسته شدم، دیگه نمی خوام ادامه بدم»
والد سرکوبگر: حق نداری درست رو رها کنی، این همه هزینه نکردم که هر روز بخوای درس خوندنو ول کنی (این برخورد صرفا کودک درون او را لجبازتر می کند درحالی که از ابتدا اصلا قصدی برای ترک تحصیل نداشت و فقط می خواست حمایت شما را جلب کند.)
والد حمایتگر مثبت: پسر/دختر عزیزم؛ از تصمیمی که گرفتی مطمئنی؟ لازم نیست بیشتر فکر کنی؟ موافق نیستی با مشاورت یک مقدار بیشتر صحبت کنی و اگر دیدی تصمیم درستیه بعدا اقدام کنی؟ (این برخورد مثبت باعث می شود که او با شما احساس همدلی کند و همراه شود و نصیحت ها و نکته های شما را خیلی راحتتر قبول کند.)
بنابراین باید در ارتباط با فرزندانمان سعی کنیم از والد حمایتگر مثبت خود بیشتر کمک بگیریم.
❗پیشنهاد❗
اگر به دنبال ✔ افزایش مهارت های فرزندپروری خودتان و ✔ سرمایه گذاری بلند مدت برای خانواده خود هستید، پیشنهاد می کنیم ”دوره آموزشی جامع مهارت های فرزندپروری“ را مشاهده نمایید.
لطفا تجربیاتتون رو برای ما در قسمت نظرات بنویسید./ چالش های ارتباط والدین با نوجوان/ ارتباط با نوجوان
به امید داشتن ارتباط خیلی شیرین و لذت بخش با فرزندان عزیزتان
موفق باشید
مطالب زیر را حتما مطالعه کنید
مدیریت زمان به روش RPM
اهمیت انتخاب رشته نهم به دهم
چله فرزندپروری
آشنایی با پرسشنامه خودشیفتگی مرضی
آشنایی با پرسشنامه هوش های چندگانه گاردنر
آموزش روشها و فنون تدریس
2 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
من دوره فرزندپروری آقای وطن خواه رو دیدم. واقعا کاربردی بود. و اینکه رویکردها و نگاه ما رو به سیستم درست میکرد. تشکر 🌹🌹🌹
تشکر ازنظرارزشمندتون