آشنایی با پرسشنامه خشم
آشنایی با پرسشنامه خشم چندبعدی سیگل
عصبانیت مانند شادی، ناراحتی، اضطراب و تنفر یکی از احساسات اصلی تمام انسان ها است. خشم نیز احساسی است که به هنگام آسیب خوردن و یا به وجود آمدن مشکل تجربه می شود. احساساتی که معمولا همراه با خشم تجربه می شوند استرس، درماندگی و برانگیختگی است. تجربه کردن خشم کاملا طبیعی و نرمال است و همه ی انسان ها در طول زندگی آن را تجربه می کنند. احساس خشم زمانی مشکل ساز می شود که بیش از حد تجربه شود و زندگی روزمره را مختل کند و یا بر روی ارتباط های فرد تاثیر بگذارد.
هنگامی که فردی خشم را تجربه می کند بدن او دچار تغییرات زیستی می شود مانند:
- افزایش دمای بدن
- افزایش فشار خون
- افزایش هورمون آدرنالین و نورآدرنالین
- افزایش انرژی
- افزایش تنش عضلانی
ابراز خشم
ابراز خشم در هر فردی متفاوت است و یک شکلی ظهور پیدا می کند و دیده می شود مثلا:
- فریاد زدن
- قرمز شدن
- لرزیدن دست ها
- راه رفتن
- اخم کردن
- فشردن دندان ها
- صدای بلند
- تعریق زیاد
- و…
زمانی که خشم به صورت غیرارادی تجربه شود و نتوانیم روی آن کنترل داشته باشیم اثرات مخربی بر روی جسم ما می گذارد و در گذر زمان آسیب های فراوانی به بدن وارد می کند.
برخی عوارضی که عصبانیت و خشم برای سلامت فرد دارد شامل:
- افسردگی
- اضطراب
- فشارخون بالا
- مشکلات معده
- بی خوابی
- بیماری های روده
- دیابت
- سو مصرف مواد مخدر
- و…
برای کنترل خشم لازم است علت این احساس خود را پیدا کنیم. خشم می تواند بر اثر عوامل درونی یا بیرونی ایجاد شود که دانستن علت آن و تلاش برای رفع آن علت می تواند به کنترل خشم کمک کند.
عواملی که می توانند منجر به بروز خشم در ما شوند می تواند شامل:
- اندوه و یا ناراحتی، از دست دادن یکی از اعضای خانواده، دوستان یا عزیزان.
- گستاخی، مهارت های ضعیف برقراری ارتباط یا خدمات ضعیف.
- خستگی، زیرا افراد معمولا هنگام خستگی کج خلق میشوند و زود از کوره در میروند.
- گرسنگی.
- بی عدالتی: مثلا خیانت، مورد قلدری واقع شدن، تحقیر یا شرمنده شدن یا کسی به فرد بگوید او یا یکی از عزیزان بیماری جدی دارد.
- سرخوردگی جنسی.
- مشکلات مالی و اضطراب ناشی از بدهکاری.
- انواع استرس، مهلت پایان کار غیر واقعی و مواردی که از کنترل ما خارج است مثل گیر کردن در ترافیک
- احساس شکست یا نا امیدی.
- عصبانی شدن به خاطر مصرف الکل یا مواد یا هنگامی که در ترک هستید.
- جرمی علیه شما یا عزیزتان رخ داده: دزدی، خشونت، توهین جنسی اما موارد خفیف تر مثل این احساس که دیگران رفتار نامناسبی با شما داشته اند را نیز شامل می شود.
- بیماری جسمی یا روحی، درد داشتن یا زندگی با بیماری جدی منجر به عصبانیت می شود.
ابراز خشم می تواند به شیوه کلامی یا غیر کلامی باشد. در ابراز خشم کلامی فرد فرد ممکن است صدایش را بند کند و فریادگونه حرف بزند و یا به آدم های اطرافش توهین کند و آن ها را آزار دهد. در ابزار خشم غیر کلامی فرد دچار تغییرات فیزیکی جزئی مانند در هم کشیدن چهره، به هم فشردن فک، پرخاش کردن، مشت کردن دست ها و گاهی ممکن است همراه با صدمه زدن به خود و یا اشیا افرادش باشد.
برای اینکه متوجه شویم خشم ما طبیعی است یا بیش از اندازه است می توانیم از تست خشم چند بعدی کمک بگیریم. در این تست تعدادی از جملاتی که مردم برای توصیف مواقعی که عصبانی می شوند استفاده می کنند را آورده است. این پرسشنامه 30 سوال دارد و نتیجه را در 5 مولفه نمایش می دهد. مقیاس های این پرسشنامه شامل: خشم انگیختگی، موقعیت های خشم انگیز، نگرش خصمانه، خشم بیرونی و خشم درونی است.
♦ برای انجام این تست روی لینک روبرو کلیک نمایید: پرسشنامه خشم چند بعدی سیگل ♦
روش های درمان خشم
- غلبه کردن
برای غلبه کردن بر خشم خود لازم است ابتدا علت خشم را پیدا کنیم سپس از راه های مختلف خود را آرام کنیم مانند مدیتیشن، دور شدن از محرک هایی که منجر به خشم شدند، بیرون ریختن احساس خشم، انجام فعالیت های بدنی و…
- روان درمانی
برای درمان و کنترل خشم می توانیم از فرد متخصصی کمک بگیریم. برای خیلی از افراد پیدا کردن علت خشم کار سختی است و نیاز به کمک دارند تا بتوانند خشم خود را تحلیل کنند و برای کنترل آن نیاز به کمک دارند. اینجاست که کمک گرفتن از فردی باتجربه و متخصص می تواند بسیار کمک کننده باشد.
در نهایت باید بگوییم غلبه و کنترل خشم یک مهارت است. مهارتی قابل یادگیری. باید برای یادگیری این مهارت آموزش دید و از افراد باتجربه ای کمک گرفت. در واقغ هدف از مقاله آشنایی با پرسشنامه خشم چیزی نبود جز آشنایی و ایجاد حس مسئولیت برای تغییر
با آرزوی سلامتی و موفقیت برای شما عزیزان – تیم آموزشی روشها
دیدگاهتان را بنویسید