آشنایی با پرسشنامه خودشیفتگی مرضی
آشنایی با پرسشنامه خودشیفتگی مرضی | آشنایی با پرسشنامه خودشیفتگی مرضی پینکس | خودشیفتگی
خودشیفتگی چیست؟
در افسانه ها گفته شده که نارسیس نوجوانی آنچنان زیبا بوده است که هر کس او را می دیده برای همیشه مهرش را به جان می خریده است. نارسیس هم به هیچ یک از دلباختگان خود اعتنائی نمی کرده است. سر انجام دلداده ای ناکام، در حق نارسیس نفرین می کند:
“خداوندا ، او را که از مهر دیگران در قلبش تهی است، به عشق خویشتن گرفتارش کن، تا از رنج بی انتهای آنان آگاه شود!”
درنهایت نارسیس روزی هنگامی که تصویر چهره خود را در آب می بیند چنان عاشق و شیفته ی چهره ی خود می شود که دیگر نمیتواند سر از آب بردارد. او آنقدر در همان جا می ماند و در عشق خویش گرفتار می شود که نهایتاً لاغر و نحیف، در کنار همان رودخانه می میرد و در همان محل، گلی سبز می شود که آن را نارسیس می نامند (ما هم به آن گل نرگس می گوییم).
این افسانه جزئیات فراوانی دارد که به موضوع ما مربوط نیست اما این نکته که ” خودشیفتگی و خیره ماندن به خود طبیعی است یا خیر و اگر طبیعی نیست چگونه باید مرز آن را با دوست داشتن خود، اعتماد به نفس، عزت نفس و سایر ویژگیهای مثبت شخصیتی مشخص کرد؟ ” هدف ما از نوشتن این مقاله است.
همه ی ما در زندگی روزمره و به خصوص در فضای مجازی با جملاتی زرد شبیه به: ” عاشق خودت باش“، ” خودت را دوست بدار“، ” تو زیباترین هستی” روبرو می شویم که سعی دارند به افزایش اعتماد به نفس در مخاطب کمک کنند. یک نکته بسیار مهمی که در این آموزش ها به مخاطب داده نمی شود این است که اگر این دوست داشتن و علاقه به خود صرفا معطوف به خودمان باشد و دیگران از آن بهره ای نبرند می تواند به مرور به خودشیفتگی نزدیک شود.
فردی که خودش را دوست دارد و از عزت نفس خوبی برخوردار است علاوه بر اینکه نسبت به خودش حس خوبی را تجربه می کند، این حس خوب به سمت دیگران هم تراوش پیدا خواهد کرد و دیگران هم از آن حس خوب بهره می برند اما افراد خودشیفته فقط خودشان را می بینند و فکر می کنند از همه چیز آگاهی دارند و به نظرات دیگران توجهی ندارند. رفتار افراد خودشیفته افراطی است و از حالت طبیعی دور شده است. این افراد غرور کاذب دارند و در عین حال بسیار محتاج توجه و تمجید دیگران هستند.
اطرافیان افراد خودشیفته از معاشرت با آن ها لذت نمی برند و سعی می کنند از آن ها دور بمانند. افرادی با شخصیت خودشیفته معمولا در زندگی روزمره خود نیز با مشکلاتی روبرو می شوند که اگر برای بهبود خود اقدام نکنند این مشکلات جدی تر خواهد شد.
روان شناسان یکی از علت های بروز خودشیفتگی در فرد را کودکی آن فرد می دانند و دو احتمال را ذکر می کنند:
- این افراد اکثرا والدینی داشتند که موفقیت هایشان را نادیده می گرفتند یا آن ها را کوچک می شمردند.
- این افراد از کودکی پیام خاص بودن و مرکز توجه بودن دریافت کرده اند.
داشتن والدین خودشیفته نیز در ابتلای فرد به خودشیفتگی موثر است./ آشنایی با پرسشنامه خودشیفتگی مرضی
خودشیفتگی یک اختلال است؟
همه ی رفتارها تا زمانی که به روند عادی زندگی فرد خللی وارد نکنند عادی و نرمال محسوب می شوند اما زمانی که زندگی را برای فرد با مشکلات جدی همراه کند دیگر یک رفتار عادی نبوده و نام اختلال را می گیرد.
براساس کتاب راهنمای تشخیصی و آماری اختلالات روانی (DSM5) اگر فردی 5 مورد از 9 نشانه ی زیر را تحت شرایط خاصی داشته باشد می توان گفت که مشکل فرد در دسته اختلال شخصیت خودشیفته قرار دارد:
- نیاز مفرط به تحسین
- احساس محق بودن دائمی
- خیال پردازی در زمینه موفقیت بی پایان، هوش، زیبایی و داشتن اشتغال ذهنی برای عشق ایده آل
- تحقیر و تمسخر افراد در رابطه با آن ها
- رفتارهای مغرورانه و متکبرانه
- عدم تمایل برای درک و شناخت احساسات دیگران
- استثمارگری در رابطه با دیگران
- احساس خودبزرگ بینی به شکل مهم پنداشتن خود
- احساس حسادت به دیگران یا احساس حسادت دیگران به او
💡 باید به این نکته توجه داشته باشید که داشتن این نشانه ها در هر فردی به طور قطعی به منزله ابتلا به شخصیت خودشیفته نیست زیرا این موضوع باید توسط یک فرد متخصص تشخیص گذاری شود و تمامی موارد در فرد بررسی شود و درنهایت متوجه خودشیفتگی یا عدم خودشیفتگی در فرد شد.
درمان خودشیفتگی
برای درمان خودشیفتگی اغلب از روان درمانی استفاده می شود. گفتگو و شنیدن صحبت های فرد در یک فضای امن و با حضور فردی متخصص می تواند مشکلات را تا حد زیادی حل کند اما باید توجه داشت که گاهی برای رسیدن به نتیجه مطلوب باید سال ها تلاش کرد.
در این جلسات رواندرمانگر به فرد کمک می کند تا بتواند نسبت به احساسات خود و علت آن ها آگاهی کسب کند. به او کمک می شود تا بتواند جنبه های منفی شخصیت خودش را ببیند و به دنبال آن نسبت به انتقاد دیگران پذیرا باشد.
در فرایند درمان فرد نزدیکان او باید با او همراهی کنند و در این مسیر طولانی و سخت به او کمک کنند تا این فرایند به خوبی طی شده و نتیجه مطلوب حاصل شود.
💡 اگر نمی دانید که خصوصیات و ویژگی های شخصیتی شما مربوط به دوست داشتن خود است یا خودشیفتگی؟، طبیعی و نرمال است یا افراطی؟، می توانید با انجام پرسشنامه خودشیفتگی به صورت رایگان در سایت روش ها و دریافت تفسیر آزمون خود از شخصیت خود آگاهی بیشتری کسب کنید.
✔ برای ورود به آزمون روی لینک روبرو کلیک کنید👈 پرسشنامه خودشیفتگی مرضی پینکس
ممنون که تا پایان این مقاله همراه ما بودید، اگر سوالی داشتید حتما در قسمت نظرات بپرسید.
دیدگاهتان را بنویسید